Poslední dobou se mainstreamem protěžovaný Sedláček dostal do protiruské extáze a je naprosto záhadou, jak mohl dodělat vysokou školu ekonomickou, když vůbec netuší, jak která čísla přiřadit. Nebo je podvodník, co za peníze má studentům blbnout hlavy jako "Člověk v tísni"?

 

Ekonom, vysokoškolský pedagog a dřívější poradce českých ministrů a prezidentů Tomáš Sedláček

Trump prý přišel s absurdním požadavkem, že by mělo být přizváno ke G7 Rusko,  když není žádná velká ekonomika, srovnatelná je tak akorát se Španělskem. A že bychom se od nich mohli cokoli učit, nebo že by byla nějak napřed? A současně poukazuje na to, že od nás do Ruska jde kolem tří procent českého exportu, zatímco do EU a ostatních zemí jde 96% exportu. A současně že Rusko je na úrovni Itálie, tvrdí tento protěžovaný ekonom zmateně.

 

Co ukáží přesná čísla, když výklad k nim převrátíme? Tutéž špínu udělal Votápek, když prognostikoval pád Ruska do hlubin zapomnění...

 

Myšlenku, že by si Rusko odpovídající potraviny samo vypěstovalo, pak můžeme rovnou opustit. Takový zázrak nedokázali ani kouzelníci z Politbyra ÚV KSSS a zcela určitě to nedokáže ani jejich učeň Vladimír Putin. A to i přesto, že v r. 2010 vyhlásil pětiletý program zaměřený na dosažení potravinové soběstačnosti. Program samozřejmě zkrachoval, ale možná že teď, až dojdou evropské potraviny, bude se pan prezident tvářit, že už je Rusko soběstačné…
 
O dva roky se ten zázrak stal, a Rusko nyní ve velkém dokonce pšenici a další plodiny vyváží.
 
 
A protěžovaný pseudoekonom Tomáš Sedláček?
 

Řekněme si rovnou že Sedláček uvedl (výše) přesná čísla. Bohužel demogogie nastává, když ta čísla nepostaví proti všem ukazatelům a ta důležitá zatají. Divíte se pak, že studenti mají tak zmatené informace a netuší, co se děje?

 

Fakta s přesným výkladem, neboli co demagog Sedláček zamlčuje

Zatímco Rusko nemá skoro žádný dluh, Itálie šílený a Španělsko obrovský. A najednou jsme někde jinde. A to nemluvě o USA, kdy jejich zadlužení je katastrofální, takže "má dáti dal" je najednou posunuto a level výš. Dále cca před deseti léty bylo Rusko ve většině zboží nesoběstačné jako my dnes, proto investice ruské vlády šly tímto směrem. A jak je to v Rusku dnes?

 

 
Rusko prakticky kompletně kryje vlastní požadavky na základní potraviny.
 
S pšenicí, to je s moukou, chlebem a pečivem už narazil pan Votápek - výše.
 
Dnes si země vyrábí i cukr pro vnitřní trh, navíc se stala jeho vývozcem. Skoro o 50 procent se snížil dovoz sušeného mléka, vepřového a drůbežího masa. V obchodech jsou teď potraviny ruských výrobců. Potlačuje se i dovoz ovoce a zeleniny.
 
 Ještě před dvaceti léty se asi 70 procent cukru v zemi vyrábělo z importovaného surového cukru, (například z České republiky) ale v říjnu 2016 se podíl surového cukru snížil na nulu. Všechen cukr je vyráběn z cukrové řepy, která se dokonce začíná vyvážet.
 
Podle informací společnosti FinExpertiza se o polovinu snížil také dovoz sušeného mléka a smetany, které jsou klíčovou ingrediencí cukrářského průmyslu. Za jeden rok dokonce o 46,1%.
 
I dovoz masa do Ruska se značně snížil, uvádí analytici. Dnes je v obchodech 95 procent vepřového a drůbežího masa produkcí ruských výrobců.

Dovoz vepřového: za první pololetí Rusové importovali 36,3 tisíc tun ve srovnání s 147,7 tisícími tunami v minulém roce. Experti zdůrazňují, že Rusko, pokud jde o maso, je prakticky na úrovni soběstačnosti, rozvíjejí se už i exportní programy.

 (Vzpomínáte, že jsme MY byli obrovskými exportéry vepřového masa? A dnes...)
 
Jediné, co je dle ruských zdrojů problémové, je celoroční zelenina, kdy se sice po celém Rusku staví skleníky, ale jejich úroda se očekává v horizontu tří let.
 
K tomu je třeba nutné připočíst obrovské zásoby ropy, plynu a dalších nerostných produktů, které už v USA klesají a většina světa je zoufale potřebuje. Nebo jinak: i kdyby Rusko nesmělo vyvézt nic, je samo sobě soběstačné a průmysl či ekonomika se nezastaví.
 
A opět toto dává Rusku další level samozřejmě vyšší.
 
 
 Co brzdilo SSSR do roku 2000 a naopak bylo americkou dramatickou výhodou?
 
Zatímco sovětská moc se bála občanů a výzkumy z vesmíru či vojenského průmyslu, který je skutečně skvělý (to nikdo na světě nezpochybní) firmám neposkytl, USA je po určité době naopak nabízely a všechny světové vynálezy jsou prakticky původně vojenské. Ale i toto Rusko razantně změnilo a až na strategické vynálezy vše pouští do systému průmyslu.
 
 
A to, co zdánlivě vypadá jako ruská slabota, což je kurz, bývá často díky nízkému kurzu komparativní výhoda. A přesně to je vidět na Itálii, které by potřebovala devalvovat, ale díky euru to bohužel nejde a tak se stále plácá na úrovni bankrotu.
 
 
Vše výše popsané není v jednostranných ukazatelích vidět a právě to je ta skrytá pravda, jak o ní psal Frédéric Bastiat v ekonomickém sofismatu "Co je a co není vidět".
 
 
A jako poslední Sedláčkův blábol: proč se zatěžovat s Ruskem, když tam vyvážíme pouze 3%, do Číny 1% a jinam jde 96%?
 
Tomáši, kluku pomatená, přece právě proto! My normální nechceme snížit procento vývozu jinam, ale zvýšením a razantním vývozem do Ruska se automaticky matematicky toto procento sníží. Neboli kdybychom zvýšili vývoz do Ruska, vykašlali se na americké sankce, o to bychom při zachovaném vývozu na západ nabrali daleko vyšší tempo v době poklesu a navíc přidaná hodnota by nebyla 70% jako do Německa, ale kolem 90%, tudíž ještě vyšší ziskovost!
 
Zatímco my dnes využíváme kapacity na 100%, (kamiony a sklady jedou na doraz, aniž je v tom přidaná hodnota), potřebujeme razantně navýšit vývoz vyšších celků, které ovládá minimum zaměstnanců. My máme malou nezaměstnanost díky zaostalosti průmyslu a tisícům kilometrů čtverečních skladovacích ploch a tisícům kamiónů, kde lidi ušetřit nelze, ale firmy, kde je obrovská ziskovost si udržuje Německo. Naše vláda nesmyslnou politikou tyto inovace zarazila i díky kurzu dlouho drženém na 27/euro. A protože nemáme nerostné bohatství jako Rusko, poslalo nás to do rozvojového státu. My těžko postavíme mosteček pro pěší do ZOO a Čína za tu dobu postaví 50km mostu do Hongkonku, nebo Rusko dlouhý most na Krym. Ale my je máme učit...
 
Vážně je Tomáš Sedláček podvodník a demagog, nebo ještě větší hlupák, než jsme si mysleli?