Morální kredit Kalouska je hluboko pod čarou, ale krýt špínu v zájmu politiky zde nebudeme. Ani Soukupovi. Podpásové útoky totiž nezačal Kalousek, ale Babiš. A Soukup nepřetržitě napadá dobu krize a to, co dělal Kalousek. A papouškuje podpásové rány Babiše. Nelze však krýt špínu ještě větší špínou.

 

O co jde?

Babiš stále útočí na Kalouska (i Soukup), že důchody zvedl o čtyřicet korun a ještě šíleně zvedl dluh. Bohužel tento útok je svinstvo a Jaromír Soukup (u Babiše to neočekáváme) by se měl Kalouskovi omluvit. I když je obé pravda: v době ministrování Kalouska naskočil vysoký dluh a skutečně důchody zvedl o čtyřicet korun. Jenomže:

krize, která vznikla opět díky USA se přenesla do Evropy. V USA paradoxně všichni bohatí ještě více zbohatli, zatímco obyčejní lidé přišli o práci, bydlení, nastalo zoufalství a žebrota. V Evropě jsme se vypořádali dvěma způsoby. Buď stejně jako pobaltské státy, nebo tak, jak to udělal Kalousek.

 

Lotyšsko, Estonsko, Litva v době krize

Všechny tři země se vydaly cestou tvrdých strukturálních reforem. Ty spočívaly ve značných škrtech ve veřejném sektoru (snížení platů či důchodů apod.), včetně omezení sociálních výdajů. Lotyšsko, na rozdíl od Estonska a Litvy, stálo navíc před nutností sanovat domácí bankovní sektor a řešení situace se neobešlo bez půjčky od Mezinárodního měnového fondu. Důsledkem byl nárůst lotyšského veřejného dluhu z cca 10 % HDP v roce 2007 na přibližně 42 % HDP v roce 2011.

Vývoj HDP pobaltských zemí (v %)

  2009 2010 2011 2012 2013*
Litva -14,8 1,5 5,9 3,7 3,1
Lotyšsko -17,7 -0,9 5,5 5,6 3,8
Estonsko -14,1 3,3 8,3 3,2 3,0
EU 27 -4,3 2,1 1,6 -0,3 -0,1

Zdroj: Eurostat

 

 A tabulka by vypadala asi takto

 My to udělali jinak: důchody, ani sociální výdaje se nesnížily, trochu se přibrzdily platy státních zaměstnanců a tyto mandatorní výdaje se sanovaly z dluhu. Není třetí cesta, ale Babiš hnusně útočí na Kalouska a ten mu to stejně hnusně vrací. Co by asi udělali, kdyby se důchody snížili na polovinu a sociální dávky na třetinu? Kalousek to udělal tak, aby se lidem životní úrověň příliš nesnížila. Za to je pranýřován?

 A tabulka by vypadala asi takto

Jaromíre Soukupe, to že čeříte smrduté vody veřejnoprávní neznamená, že Vám budeme tolerovat jiné lži a podvody. Nebudeme, zjistěte si fakta, omluvte se, nebo začnete ztrácet důvěru slušných lidí. Špínu špínou neskryjete! Navíc, u veřejnoprávních médií a jejích klonů se se špínou počítá, stejně jako s lhaním a překrucováním. My si to však dovolit nesmíme. Dávejte si pozor, důvěra se těžko získává, ale snadno ztratí!