Prezident Putin ani s tímto růstem není spokojen a nařídil vypracovat společně s guvernérkou Nabiullinovou další strategii.

 

Možná mnohé šokuje: Německo se potácí v recesi plus mínus, zatímco Maďarsko ve spojení s Ruskem...

Sankce nesankce, Rusko šlape do pedálů a nemíní poslouchat západ v prapodivných prognozách.

Tempo meziročního růstu ruské ekonomiky se ve třetím čtvrtletí téměř zdvojnásobilo na 1,7 procenta z 0,9 procenta ve druhém kvartálu. Vyplývá to ze středečních údajů ruského statistického úřadu. Průmyslová výroba v Rusku v říjnu meziročně vzrostla o 2,6 % po růstu o 3 % v září. Takže nikoliv vývoz surovin. A Rusko nadále pokračuje v odpoutání od dolaru: sníží podíl amerických dolarů ve svém státním fondu bohatství a zvažuje investice do dalších zahraničních měn, včetně čínského jüanu. Uvedl to náměstek ministra financí Vladimir Kolyčev. Rusko zesiluje svůj "dedolarizační proces", který má snížit závislost země na americké měně. Struktura ruských zahraničních rezerv se již změnila a plánovaná změna struktury fondu bohatství přiblíží jeho složení struktuře devizových rezerv centrální banky, dodal Kolyčev. Ke konci března mělo euro v devizových rezervách centrální banky podíl 30,3 procenta, americký dolar 23,6 procenta a čínský jüan 14,2 procent. Inflace už je zcela pod kontrolou, pohybuje se pod 4%.

Státní rozpočet může i přes sankce Schillerová Rusku závidět

Kde je ta ohlašovaná katastrofa ruského hospodářství, jak o ní stále píší "odborníci na Rusko"? Dnes je i největším světovým vývozcem pšenice, masa, dovozy stále snižuje a posiluje spolupráci BRICS.

 

Ministryně Schillerová včera na Barrandově nechápala velký ekonomický vzestup Maďarska. Prý se uvidí, co za tím je. Těžko říct, na jaké odborné výši je a jak pro ni pracují její experti...

 Maďarský ministr financí Mihály Varga v srpnu uvedl,  že růst ve druhém čtvrtletí překonal očekávání ministerstva a rostl o 4,9%. Předběžné údaje podle něj ukazují, že Maďarsko rostlo nejrychleji z celé EU. Za celý rok vláda očekává růst ekonomiky o 4,3 až 4,4 procenta, Varga ale poznamenal, že odhad je konzervativní, uvedla agentura MTI. Meziroční růst maďarské ekonomiky v třetím čtvrtletí zrychlil na 5 % ze 4,9 % v druhém kvartálu.

 A skutečný důvod?

Orbán poukázal na to, že rok 2018 byl prvním rokem, kdy se vzájemný obchodní obrat poprvé zvýšil od zavedení sankcí proti Rusku. Podle Putina výměna zboží mezi oběma zeměmi loni zaznamenala nárůst téměř 30 %. "To je podle naší statistiky kolem 7 miliard dolarů," poznamenal. Spolupráce s Ruskem Maďarsku evidentně prospívá. A nadále se zrychluje. My se ale budeme držet EU, i kdyby nám všechno ukradli. Hlavně když máme "Evropské hodnoty".

 

 Možná někoho bude zajímat, proč má Rusko tak malé úniky a malý státní dluh: Rusové se poučili a vše totálně zjednodušili. (Stejné jsme chtěli zavést i u nás, bohužel se nepodařilo)

V Rusku je zavedena rovná daň z příjmů fyzických osob ve výši 13 %. Daň z příjmů právnických osob je stanovena v jednotné výši 24 %. Největší část, celkem 16 % putuje do státního rozpočtu, 6 % do rozpočtu regionálních institucí a 2 % do rozpočtu místních (obecních) rozpočtů.

Daň z přidané hodnoty

  V Rusku existují tři (v podstatě pouze dvě) sazby daně z přidané hodnoty. Nulová sazba je uplatňována při vyvážení zboží za hranice. Sazba ve výši 10 % platí u potravin, dětského zboží, knih a tiskovin, léků, výrobků pro lékařské využití. Na ostatní zboží je uvalena sazba ve výši 20 %.

 

Vtipné ukazatele jsou v Polsku: domácí spotřebu v Polsku podpořily sociální dávky. Takže se prý podařilo zastavit pokles. A meziroční růst slovenské ekonomiky ve druhém čtvrtletí prudce zpomalil na 1,9 procenta z 3,7 procenta v prvním kvartálu. Český statistický úřad ve čtvrtek oznámil, že meziroční růst české ekonomiky zpomalil na 2,5 % z 2,8 % v druhém kvartálu. (Z dluhu státu už více jak 1,7 bilionu Kč a domácností 2,32 bilionu korun, zatímco Rusko má skoro nejmenší dluh na světě - a hrdý Budžes vzhůru do Evropy)

 

Zde je originál, napsaný před čtyřmi roky a protože byl v dubnu, mnozí ho brali jako Apríl:

Den, kdy se zhroutil americký sen – dramatický světový převrat nastal

 Budete v šoku: mají větší plat Rusové, nebo Američané? Ekonomické porovnání v roce 2018