Vytisknout

Z našeho webu pochvala a odkaz na tento Šafrův web je něco nepředstavitelného, ale stalo se. Neděláme kritiku za každou cenu. Ale raději k věci. Když už FORUM 24 volá o pomoc a věcně dokáže autorem Jaroslavem Bicanem vysvětlit, kde se děs dnešní vlády v důchodovém populismu vyskytuje a že se razantně blížíme kolapsu, tak to už je skutečně vážné.

 

 

Celkově  mají výdaje na penze v příštím roce dosáhnout 555,9 miliard korun. Tohle všechno je dobré vědět, abychom si uvědomili, v jaké situaci se nacházíme a jak robustní a obrovský je dnes balík peněz, který směřuje na důchody.

 

Špinavost Maláčové a hraní na city, kdy skutečně chudé zamění za rozpočtová zvěrstva pak autor přesně popisuje na vysvětlení:

Maláčová populisticky upozornila na obtížnou situaci některých penzistů, kteří pobírají méně než 10 tisíc korun (takových je skoro 90 tisíc): „Představte si, že třeba žijete sami a nemáte vlastní bydlení. Zkuste si z toho pak vyžít.“

 

Ale my řveme pro jiné zvěrstvo, soudružko Maláčová!

Samozřejmě pro tuto skupinu je to složité a musí se jí pomoct, ale místo pomoci skutečně potřebným až 100 000 důchodcům zvedne šíleně důchody 2,86 milionu důchodům, kteří zadluží své děti a vnoučata tak, že už se z toho nevyhrabou a narazí na dluhovou brzdu do tří let? To je ten dárek pro naše děti a vnoučata?

 

A Jaroslav Bican to píše skvěle:

To neznamená, že lidská důstojnost není důležitá, a rovněž z toho neplyne, že bychom měli rezignovat na řešení toho, že skupina obyvatel skutečně pobírá velmi nízké penze. Jen je třeba celou problematiku vnímat v kontextu celkového stavu veřejných financí a nebrat si ty nejchudší jako rukojmí pro zvyšování penzí všem a dále tak prohlubovat neudržitelnost důchodového systému.

Ještě více zarážející je, že podobným směrem se ubírá i ministryně financí Alena Schillerová, která pro změnu tvrdí, že uvedené navýšení důchodů nepředstavuje zátěž, kterou by si náš rozpočet nemohl dovolit. Dokonce se odvolává na to, že kondice našich veřejných financí patří k nejlepším v Evropě.

 

 A vůbec je nezajímá, že se nám už dluhopisy zdražují, že nám už vyhrožují zhoršeným ratingem, protože strmé zadlužování trhá rekordy dokonce v celé předlužené západní Evropě? Pouze Rusko se směje a je skoro bez dluhů, ale tím my pohrdáme!

P.S. Uvědomuje si tato vláda a zastánci dluhové Evropské unie, že před pádem komunistů se všichni spojili do Občanského fóra, aby ty nezodpovědné bolševické grázly vyhnali a že dnes se začíná dít to samé? Pouze RVHP se vyměnila za Evropskou unii.

 

Celý text najdete zde: