V roce 2016 USA opustilo přes 400 tisíc čínských špičkových počítačových odborníků. Je to o 22 procent více než v roce 2013. Nelze vyloučit, že tento počet bude nadále růst.„Čím dál větší počet talentovaných lidí se vrací zpět do Číny, neboť se tato země stává inovačním centrem.

 
Bloomberg
Technology

Chinese Workers Abandon Silicon Valley for Riches Back Home

Podle zprávy z roku 2017 společnosti LinkedIn je z více než 850 000 inženýrů AI po celé Americe je 7,9 procenta čínských. Utley tvrdí, že Spojené státy budou kvůli Nové hedvábné stezce za Čínou stále více zaostávat. Podle jeho názoru si samy hází klacky pod nohy nadměrnou regulací, ovšem pozornost politiků se namísto toho zaměřuje na problémy s dluhy či z problémů viní mezinárodní konkurenci a zahraniční obchod. Zkušení a talentovaní čínští počítačoví odborníci opouštějí Křemíkové údolí a vracejí se domů. Profesionály s diplomy z Princetonu a pracovními zkušenostmi z Google stále častěji lákají zpět do vlasti Alibaba, Tencent nebo Baidu, píše Bloomberg.

 

 Hedvábná stezka

 Čína

 

Jedním z významných prvků celého plánu by měla být výroba a distribuce levné jaderné energie do regionů a měst v pouštních oblastech. Rozvíjí se vývoj a výroba nových jaderných zařízení. Ta místo uranu využívají thorium, což by mělo zajistit větší bezpečnost a zabránit nekontrolovaným jaderným reakcím. V Číně jsou již vyráběny malé jaderné reaktorové moduly, které mohou být využívány i ve vzdálených regionech. Mohou tam být dopraveny na nákladních automobilech a jejich cena je menší než desetina ceny tradičních reaktorů. Andrew David Paterson z Verdigris Capital tvrdí, že Čína v současnosti plánuje asi 60 takových jaderných elektráren a očekává se, že se stane jejich druhým největším exportérem těchto technologií na světě.

 

 Je rok 2018 a zaslepení tupci opět řvou: s Evropskou unií na věčné časy a nikdy jinak. Ale to nám nabízeli soudruzi z SSSR. Pak se poučili. Socialismus zahodili, Čína také, jenom vedení si nechalo původní název. My ne. My zase hledáme socialismus s lidskou tváří. Prý se nám zvedá HDP. Ale to je na papíře. Co z toho mají lidé?

 

Předešlé

Neuvěřitelný "drive" Ruska a Číny pokračuje, akcelerace je šokující

Vlak nám ujíždí po Hedvábné stezce a Schwanzenberg se Štětinou se tlemí