V době, kdy mnozí lidé brali "orgie jedné skupiny" jako folklór, schylovalo už se k dramatu. A když si bohatí začali stavět místo sklepů bunkry, zdálo se nám, že jsou to vyšinutí jedinci, kteří narozdíl od nás nevědí, co s penězi.

 

Hluboky omyl, oni si nekupovali od podvodníků pozemky na Měsíci, ale prosté bezpečí. A berte prosím po létech moji omluvu. Je to hrozné a začínám přemýšlet stejně.

Před šesti léty v Paříži, minulý rok ve Stockholmu, a doplňuje americký Senát

 

 

 Přece zrušením slova "rasa", zrušením slova "černoch", stejně jako zrušením vědeckofantastické literatury, článků a pálením knih problém nezmizí. Naopak, potlačovaním bude ještě narůstat, doutnat a lékaři - psychologové toto vědí naprosto přesně. Nikdo nezpochybňuje zvěrstva vyvražďování indiánů, zabíjení černochů a sekání rukou v Africe jak popisuje Jules Verne v "Patnáctiletém kapitánovi", ale přece historii nelze smazat. 

 

Je přece velice známé pravdivé přísloví: kdo nezná svoji minulost, nepozná budoucnost a brodí se stejnými zvěrstvy, které neprožil a musí si jimi opět projít. A je něco jiného kult osobnosti Václava Havla či Stalinův pomník a sochy, vytvořené pro určité období a toto.

A Česká republika nemá problém s rasismem, až na několik desítek sledovaných magorů. My máme problém s cukrem dávajícím bez biče a ten je zneužíván. Vybydlené byty, zdevastované a vybydlené domy a většinová společnost jim další bez jejich přičinění nechce dát. A oni se bouří.