Ve dnech 12. – 22. Listopadu se uskuteční IV. Mezinárodní festival divadelních škol BRICS pod ruským předsednictvím BRICS. Jedná se o inovativní platformu na podporu kulturní výměny dramatických umění mezi divadelními školami pěti zemí BRICS.

 

Možná se někdo podiví, proč je toto jako důležitá zpráva. Jenomže to souvisí se zítřejší nejvýznamější zprávou roku 2020 a toto je jenom bombónek. BRICS totiž sdružuje Brazílii, Rusko, Indii, Čínu a JAR s počtem obyvatel asi 3,21 miliardy, nebo asi 27% světového povrchu země a 41% světové populace.

Institut divadelního umění Iosifa Kobzona festival uspořádal s podporou Nadace prezidentských grantů, Ministerstva zahraničních věcí Ruské federace a Státní korporace ROSATOM.

Kvůli pandemii bude tento festival kombinovat nejnovější IT řešení pro výrobu online produkce s offline divadelními představeními a představí jedno divadelní představení, které bude živě streamováno.

Představitelé mezinárodních divadelních škol z různých etnických a kulturních prostředí, studenti a mistři se sejdou, aby se naučili, jak hrát v jakémkoli režisérově přístupu a čtení. Studenti divadelních škol BRICS připraví také společné představení „Hrajme si společně!“ formát.

Vzdělávací program festivalu je zaměřen na sjednocení úspěchů nejlepších divadelních škol na světě a pomůže studentům učit se a zkoumat různé metody během workshopů a společných mezinárodních produkcí za účasti mladých umělců ze zemí BRICS.

U příležitosti „Roku paměti a slávy“ bude kreativní část IV. Mezinárodního festivalu divadelních škol BRICS věnována pálčivému tématu „Spojování lidí z různých zemí v boji proti válce a násilí“. Festival bude zakončen inscenací Bertolt Brecht „Matka odvaha a její děti“, která ukazuje zdlouhavou válku skrz hranu osudů, emocí a pocitů postav.

„V letošním roce, při příležitosti 75. výročí vítězství ve Velké vlastenecké válce, a s přihlédnutím k rozhodnutí ruského prezidenta Vladimira Putina vyhlásit rok 2020 jako„ Rok paměti a slávy “, bude tradiční mezinárodní festivalové představení o utrpení obyčejných lidí hrůzy války. Doufáme, že se divákům a hostům festivalu bude líbit nový formát, který máme, což nám umožní oslovit ještě větší publikum, “uvedl Dmitrij Tomilin, ředitel festivalu, rektor Institutu divadelního umění.

„Navzdory všem výzvám, kterým letos čelíme, se nám podařilo udržet náš jedinečný festival v chodu, vyvinout zcela nový formát a zdokonalit naše přístupy k pořádání velkých mezinárodních akcí s využitím IT řešení. Všechny naše akce budou streamovány online, na sociálních médiích a budou pokryty médii a neobvyklá kombinace online a offline interakcí bude nezapomenutelným zážitkem, který naučí účastníky festivalu, jak za těchto neobvyklých okolností navzájem spolupracovat, “ Upozornil pan Tomilin.