Bohužel, v pátek při návratu z čáslavského kolokvia věnovaného gen. Moravcovi tragicky zahynul v lokalitě Kalabousek mezi Čáslaví a Církvicí jeden z jeho účastníků a přednášejících, JUDr. Miroslav Polreich.

 

Zemřel uprostřed práce na své nové knize, v níž věnoval obsáhlou pasáž právě Františku Moravcovi.

Miroslav Polreich působil v padesátých a šedesátých letech v diplomacii a tajných službách. Poznal zejména USA, kde působil hned dvakrát. Díky svým znalostem z mise ve Vietnamu se stal zajímavým partnerem i pro americké rozvědčíky a nakonec se aktivně podílel i na vyjednáváních, která vedla k ukončení války ve Vietnamu. Působil přitom zejména jako spojka mezi Washingtonem a Moskvou.

Účastnil se též mírových jednání po Šestidenní válce Izraele proti arabským zemím v roce 1967. Podle vzpomínek některých právě jeho diplomatický um zajistil, že jednání byla ukončena bez eskalace napětí mezi USA a SSSR, které reálně hrozilo.

V srpnu 1968 pracoval pro československou misi při OSN v New Yorku. Po 21. srpnu připravoval podklady pro vystoupení československého ministra zahraničí Jiřího Hájka, který do New Yorku přiletěl z dovolené v Jugoslávii a na půdě OSN protestoval proti vstupu vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Nejspíš i proto byl Polreich v roce 1969 z diplomacie i z rozvědky odstaven. Po roce 1989 se vrátil na Ministerstvo zahraničních věcí, vedl československou delegaci při OBSE. Stále se věnoval též psaní o světě tajných služeb. Jeho přehledu a schopnosti líčení s hrdostí využívaly i ParlamentníListy.cz.

 

Na konci roku 2016 představoval svou knihu o špionech v diplomacii, a při té příležitosti vyprávěl viz video dole: „Ministerstvo vnitra mi poslalo pozvánku na nějakou konferenci, která se konala v budově ministerstva. Šel jsem tam, poslouchal jsem příspěvky, hlavní slovo tam měli Ukrajinci, kteří tam vyprávěli: nemyslete si, Rusové napadnou Evropu, bude nukleární válka. To byl první den. Nelíbilo se mi, že ministr vnitra organizuje takovou blbost a nechá tam takové lidi vůbec mluvit. No ale přišel jsem na další den konference, došel jsem do sálu a v tu ránu vyskočil nějaký malý mužík a tlačil mě ven se slovy, že tam nemám co dělat, že tam nemám přístup atd. Argumentoval jsem, že mě pozvalo ministerstvo a toto je budova ministerstva. On mi vpálil: mě to nezajímá, ministerstvo jen zajišťuje servis, my to tady řídíme! Zeptal jsem se ho: a vy jste kdo? Odpověděl, že je Jakub Janda. Ten mi dal lekci, že vlastně dnešní ministr vnitra je podřízen Jakubovi Jandovi.“

Ještě vloni v létě komentoval Miroslav Polreich setkání Donalda Trumpa s Vladimírem Putinem a nesmysly, které o jednání zaznívaly z veřejnoprávní České televize.

Zde originál:

 

 

Pane Polreichu, hluboká poklona, co jste pro světový mír udělal.