Vážení čtenáři, začneme se zabývat výkladem (mimo jiné) co je informace, dezinformace, či proruská propaganda. Zdá se totiž, že honosně nazvaný Ústav žurnalistiky, Česká televize v čele s Norou Fridrichovou či expertem Šlerkou mají demokratický deficit.

 

A co víc: dokonce vědomě tyto fantasmagorie či demagogie předávají i dětem na školách.

V žurnalistice existují totiž pouze dvě polohy: pravda a nepravda. A pak názory z různých pohledů. A těch může být třeba tisíc viz zda je sklenice poloprázdná, či poloplná. Nebo co bylo dřív, slepice nebo vejce, či kde končí nekonečno. Milion názorů a znak nekonečný:

 

A nyní pro Newsroom 24 a specialisty na demokracii.

Rusko je pátou nejméně zadluženou zemí světa. Může to být dezinformace, když je to pravda? A pokud je to popsáno jako fakt snadno dokazatelný, může to být proruská propaganda? (Leden 2018) Rusko patří mezi nejméně zadlužené země a patří mu 5. místo na světě, kdy zadlužení činí cca 12,60 % k HDP a své zadlužení stále snižuje. Státní dluh Ruska je velice nízký ve srovnání s vyspělými zeměmi, jako jsou USA nebo Spojené království. Zahraniční dluh Ruska činil 525 miliard dolarů, ve srovnání se 7,5 biliony dolarů ve Velké Británii, 5 biliony dolarů ve Francii, 4,8 biliony dolarů v Německu a 21 bilióny dolarů ve Spojených státech.

Co je zajímavé: na internetu o hospodaření Ruska najdete pouze krize, katastrofy, zhroucení. Zkuste si najít porovnání...

 Vlastně ano: zkuste si dát do vyhledávače Google Rusko a zadlužení a naskočí...

Záhada zadlužení Ruska

 

Nízký ruský dluh byl potvrzen vedoucí Mezinárodního měnového fondu Christine Lagardeovou v květnu na Mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě (SPIEF). „Rusko zavedlo obdivuhodný makroekonomický rámec, úsporu na ‚deštivý den‘, ponechání plavného směnného kurzu, zavedení cílené inflace a posilování bankovního systému. V důsledku toho bylo schopno vydržet těžké časy a dnes nemá prakticky žádný fiskální deficit, ale solidní zůstatek na běžném účtu a velmi nízký dluh." řekla. 

 

Nora Fridrichova @NoraFridrichova
 
 

Dneska jedu do Ústí nad Labem besedovat na univerzitu. Chtěli po mně poslat za sebe předem nějakou větu, poslala jsem tuhle: Politici, kteří kritizují práci veřejnoprávních novinářů, nám často dávají za vzor ty, které lze za novináře označit jen stěží.

 
1,017
Twitter Ads info and privacy

 

 
A já se ptám, drahá Noro Fridrichová: výše napsané je informace, dezinformace, nebo proruská propaganda dle definice a novinářské etiky?