Zamyšlení: Tak prý pro tento rok skončila slavná šaráda nedoceněných a pochod studentských legií se zastavil. I slavná Mirka z ODS s Kalouskem zatlačila slzu, prohodila smutný doslov o nevděčných voličích a házení perel sviním a prý se zase vrátí a s nimi zákon.

 

Zkrachovanci a vyděděnci, psalo tenkrát Rudé právo

 Co zbyde Gretě? Pár ušmudlaných fotek a trudný život. Ten je totiž o něčem jiném a příště zase bude další maskot. Co zbyde Minářovi? Pár ušmudlaných fotek a trudný život. Ten je totiž o něčem jiném. Příště bude další maskot.

Za pár let budou pouze pro smích.

A důvod?

Ta parta řvoucí nemá v sobě náboj myšlenky, ale je to skanzen zoufalců, co něco chtějí a neví co. Stejně jako opilý polní kurát neboli feldkurát Otto Katz. Ten byl opilý alkoholem, tito hrdinové mocí a slávou. A ještě si nevydělali ani na slanou vodu. A chtějí se také uchytit v neziskovkách: bez zodpovědnosti a práce. To je jejich sen. Jako studenti z roku 1989. Člověk v tísni. Transparency International.

Sypejte peníze a my je budeme utrácet, hulákají Šimonové Pánkové a Davidové Ondráčkové. Pak se to smrskne akorát na práskání a politickou agitku. Jako soudruzi mladí svazáci SSM. Nic nového. Bezpracně. Dávejte peníze a my budeme žít. Sen nových komunistů, kteří si ale komunisté neříkají. Už jsou to noví demokraté. A kdo jim nesype, je nepřítel. Oni jsou ti vyvolení.

 

„Já něco chci,“ křičel polní kurát, „ale já nevím co. Nevíte, co chci?“ Svěsil hlavu v naprosté rezignaci.„Co je mně do toho, co chci,“ řekl vážně, „a vám, pane, také do toho nic není. Já vás neznám. Jak se opovažujete mne fixírovat? Umíte šermovat?“

Potom, když ho Švejk klidnil, dávaje mu bez ostychu znát svou fyzickou převahu, polní kurát se otázal: „Máme dnes pondělí nebo pátek?“

 

Nenávist totiž není vize. Stejně jako "něco" Václava Havla neboli nepolitická politika, a člověk, který sice kázal o úžasné mírové budoucnosti, pak nafasoval Lucernu a ateliéry Barrandov, přitelkyni Chadimové podepsal amnestii, když chtěla nakrást majetky za miliardy, zajásal nad válečnou budoucností v Srbsku a rozšíření NATO a odešel k Pánu na věčnost boží.

A zbylo po něm jenom pár nabubřelých slov a svazácké soutěže pokrokových studentů. Všichni vědí, co byl zač, ale nahlas se to říkat nemá. Divná doba.

S Bohem a šáteček