? Jako zaměstnanec Kanceláře prezidenta republiky jsem doposud držel dekorum a nijak jsem se nevyjadřoval k fungování České televize. Nyní ale poprvé přišel moment, který mě neuvěřitelně lidsky zklamal ? Nedokážu totiž pochopit, jak neurvale se vyjádřil na adresu umělců moderátor Jakub Železný.

 

? Nositelé státních vyznamenání České republiky jsou lidé mnohdy o jednu či dvě generace starší než pan Železný, lidé, kteří této zemi něco odevzdali a mnoho toho dokázali. Rozhodně víc, než nechat se za peníze koncesionářů vyživovat netransparentně fungujícím molochem, který jako jedna z posledních veřejných institucí v téhle zemi nerespektuje ani zveřejňování smluv a platů.

Je podle mě naprosto ohavné pozurážet lidi jako Jarek Nohavica, Ondřej Hejma, Ladislav Štaidl, Josef Dvořák či Jan Skopeček (který byl mimochodem v roce 2005 soudem očištěn, v seznamech spolupracovníků STB byl veden neoprávněně, přesto Železný opět vytáhl jeho "krycí jméno" - a to v době, kdy se pan Skopeček již bránit nemůže, neb již není mezi námi).

Navíc: pan Železný porušil hned v několika bodech interní pravidla ČT upravující chování zaměstnanců na sociální síti. Konkrétně body 1 a 3.

?Dovolím si ještě malou poznámku. Dne 28. října, kdy pan Železný status vydal, jsem měl na starosti akce pro novináře na Pražském hradě. Tedy přenosy ze slavnostního střídání Hradní stráže a odpolední rozsvícení Pražského hradu v barvách české trikolóry. Během tohoto dne jsem komunikoval postupně se třemi štáby České televize - dohromady s asi 14 lidmi, od techniků po řadové redaktory. Všichni se chovali velmi profesionálně, spolupráce probíhala skvěle a díky těmto lidem mohli diváci ČT sledovat velmi zdařilý přenos z I. nádvoří během slavnostního střídání stráží. Ukazuje se na tom jedna věc.

? Česká televize je v jádru kvalitní médium s šikovnými lidmi.

Nechávají si ale zcela zbytečně kazit jméno několika trapnými postavami, z nichž jednou z nich je právě pan Železný. Myslím si, že nastal čas se proti tomu ozvat.

Vítek Novák