❓ Mezi veřejností rezonuje výrok premiéra Babiše z první sobotní tiskové konference „Na základě jednoznačných důkazů... existuje důvodné podezření“... dokážete jako profesionální diplomat tento výrok vysvětlit?
 
? V tomto případě měl mluvit zcela jasně! Bylo to tak a hotovo! Tímto výrokem sám zbytečně vnesl do příběhu první otazníky.
❓ Sobotní tisková konference vyvolala silné emoce jak na politické scéně, tak přirozeně mezi veřejností. Bohužel, další vládní vystupování v této věci k uklidnění situace příliš nepřispívá. Myslíte, že dostatečné objasnění případu ke stabilizaci v zemi přispěje?
? Je zřejmé, že ke zveřejnění důkazů a jejich podložení fakty nedojde. Pokud, tak jen částečně. To nutně postaví „případ Vrbětice“ do roviny s ostatními případy připisovanými RF. To samozřejmě opět vyvolá reakci občanů, protože premiér to slíbil.
 
❓ Zastavme se na chvilku u policejního vyšetřování. Vyšetřovatelé se opírají o e-mail, kterým se Čepiga s Miškinem objednali do Vrbětic. Podle policejní expertízy byl ale zbaven všech metadat.
? To ovšem znamená, že jej mohl napsat kdokoli a kdekoli.
❓ Povolení ke vstupu do Vrbětic jim provozovatel vydal na období od 13. do 17. října. K výbuchu v muničním skladu došlo 16. října v 9:25 hodin. Policie zatím nemá přímý důkaz, že do areálu oba muži fyzicky skutečně vstoupili, ale považuje tuto hypotézu za „vysoce reálnou“...
? Bohužel, „vysoce reálné“ je stejné asi jako „jednoznačný důkaz... že existuje reálné podezření“. To jsou jen malé příklady dalších nejasností případu. Rozhodně nemám v úmyslu popírat, že se to událo, ale veřejnost má právo a politici, včetně Zpravodajských služeb a policie, mají povinnost jednoznačně dokázat, že nešlo o nějakou „zpravodajskou hru“. Pokud vláda rozhodne o silném politickém gestu, musí ho mít perfektně podložené a vyargumentované.
 
❓ Vidíte jako bývalý velvyslanec nějaké zásadní diplomatické nejasnosti?
? Pan Hamáček například píše, že ruský velvyslanec byl silně překvapen reakcí ČR. To ovšem znamená, že se česká strana ani nesnažila celou věc s RF vyjasnit a případ postavila do roviny s případem Skripal, Navalný atd. To se trochu vymyká běžné praxi a vyvolává další otázky. Především „cui bono“. Následky jsou totiž už nyní velmi vážné. Po praktickém „odstřižení“ Číny od zahraniční a obchodní politiky ČR teď dojde k témuž, a troufám si tvrdit k horšímu, s Ruskem. S ním už nyní jsme ve „studené válce“. Osobně lituji české podnikatele, podnikající v Rusku. Vím, kolik práce dá se v tomto prostředí etablovat a jak málo stačí, aby vše „šlo do kytek“. Naše obchodní výměna není nijak excelentní, náš vývoz tvoří zhruba 2% obchodní bilance ve výši asi 98 mld. Kč, ale ruský trh je stále se rozvíjející a je na něm, tedy podle mě pro nás spíš bylo, stále místo. Ostatní západní státy jistě uvolněného místa využijí. Dnes jsou peníze hnacím motorem i politiky. Navíc se obávám, že je možné, že situace ještě bude eskalovat z obou stran. Mimochodem, v podstatě je jedno, jestli se věc vysvětlí nebo ne. Pokud šlo o zabránění Rusku účastnit se tendru na Dukovany a dalším, včetně Sputniku V, nebo v mezinárodním měřítku odvést pozornost od snahy některých běloruských skupin zavraždit Lukašenka a provést v Bělorusku převrat, jak tvrdí ruská strana, cíl byl v každém případě splněn.
Věřím, že naše strana může dokázat, že to tak není! Jenže…
 
❓ Co závěrem říkáte na postup našich spojenců v této věci? Aktuálně velmi chladný přístup EU k našemu „případu Vrbětice“?
? Docela mu rozumím. V době kdy eskaluje možný konflikt na Ukrajině, Rusku jsou na jedné straně ukládány další sankce a na druhé Biden vyzývá k dialogu, musí pro všechny existovat reálná obava z vypuknutí většího konfliktu. Podle mě Evropa nestojí, stejně jako Rusko, o válku a ještě méně Američané, protože vidina války s dopadem na území USA musí být jejich černou můrou.?