Zajímavé: ODS jásá, že stát zachová neprůhlednost neziskových organizací. Prý ODS ví nejlépe, které stát potřebuje a které ne. Stejně jako Evropské hodnoty. Zajímavá svoboda: pouze pro některé.

 

Návrh ODS umožní nadále fungování pacientských organizací bez ohledu na jejich právní formu. Ministerstvo v původní předloze počítalo s tím, že pacientské organizace budou muset mít status spolku.

„Ministerstvo chtělo prostřednictvím novely zákona v podstatě zrušit řadu funkčních pacientských organizací jen proto, že neměly právní formu, která by se hodila úředníkům do tabulky. Tisíce pacientů by tak rázem a absolutně bezdůvodně přišly o možnost silnějšího zastupování svých zájmů a lepší výchozí pozici pro komunikaci s pojišťovnami, nebo poskytovateli zdravotní péče. Proto jsem podal pozměňovací návrh, který tuto situaci zvrátil a jsem rád, že jsem pro něj našel ve Sněmovně dostatečnou podporu,“ říká Marek Benda z ODS.

 

„V sociální oblasti přicházím do kontaktu s mnoha organizacemi, které pracují na neziskovém základě, a dobře proto vím, že o kvalitě jejich práce a naplňování poslání, kterému se věnují, nerozhoduje právní forma. Rozhoduje o tom jejich praktické fungování, nastavená pravidla a lidé, kteří je tvoří. Stejné je to u pacientských organizací, které tvoří pacienti, jejich rodiny a které legitimně zastupují zájmy konkrétních pacientských skupin. Jsem rád, že se nám povedlo jejich fungování zachránit,“ dodává místopředseda poslaneckého klubu ODS Jan Bauer.

 

Neměly by mít všechny neziskovky stejné statusy, stejné podmínky a stejnou právní zodpovědnost? Rovné a rovnější jako za bolševika? A peníze tečou do spřátelených kapes? Reklamy ve schránkách a mailech od "bohulibých neziskovek" jsou toho důkazem! Množí se jak houby po dešti!