Federální rozpočet na rok 2020 byl uzavřen s deficitem 4,1 bilionu rublů, což je -3,8% HDP, uvedlo ve čtvrtek ministerstvo financí.  V důsledku poklesu cen ropy a poklesu obchodní činnosti byly tržby v roce 2020 přijaty o 1,9 bilionu rublů méně, než bylo plánováno.

 

Všimněte si, že vzhledem k rozsahu problémů, kterým stát čelí, vypadá výsledek roku 2020 celkem slušně. To se vysvětluje propadem cen ropy, který trh zažil v loňském roce. Připomeňme, že v březnu předchozí dohoda OPEC + zkolabovala a v dubnu klesla průměrná cena za barel Uralu na 18,2 USD! (I z toho se ukazuje, že Rusko už není přímo závislé na vývozu nerostného bohatství, jako to bylo v dobách SSSR a průmysl už v rozpočtu hraje daleko vyšší roli)

Jak ve čtvrtek vysvětlil ministr financí Anton Siluanov, výkonnost výnosů se ukázala být lepší, než se očekávalo, a to především kvůli daním z obratu - DPH, dovozním clům a spotřebním daním.

Příjmy z DPH ve čtvrtém čtvrtletí meziročně vzrostly o více než 15% po poklesu ve druhém a třetím, což podle ministra odráží oživení spotřebitelské poptávky ve druhé polovině.

 

Porovnání: Česká ekonomika se podle údajů Českého statistického úřadu loni propadla nejvýrazněji za dobu samostatné České republiky, když hrubý domácí produkt (HDP) klesl o -5,6 procenta.

Další státy

Nejhorší je Španělsko s -11 % a Itálie s -10,6 %. A jedině Švédsko se díky nezavádění nesmyslných restrikcí a lockdownů šílenému propadu vyhnulo.

Švédsko

-2,9 %

 

 

Francie

-9,8 %

 
 
 

Německo

-5 %

 
 
 

Belgie

-8,8 %

 

 

Slovensko

-6 %

 

 

Místo urážek, lží a dezinformací v našem "skvělém mainstreamu" že je Rusko na dně a málem před zhroucením stačí dát strohá čísla a hned je vidět, kdo informuje jako informační a dezinformační web či médium. Zajímavé je, že veřejnoprávní Česká televize s mnohamiliardovým rozpočtem není schopna tato srovnání ukázat. Prostě je plná Moravců a dalších expertů...