Výstavba Ekonomického pásma podél Hedvábné stezky a námořní Hedvábné stezky v 21. století přinesla bohaté počáteční výsledky, které plně dokazují obrovský potenciál a širokou perspektivu tohoto návrhu. 21. února to na tiskové konferenci řekl čínský ministr obchodu Gao Hucheng (Kao Chu-čcheng).

 

V roce 2016 dosáhl objem čínského vývozu a dovozu 24,33 bilionu čínských yuanů, což se meziročně snížilo o 0,9 %. Stojí ale za pozornost, že ekonomické a obchodní vztahy mezi Čínou a státy podél Hedvábné stezky a námořní Hedvábné stezky zaznamenaly značný rozvoj. Gao Hucheng uvedl, že v loňském roce se spotřeba na mezinárodním trhu trvale snižovala. V takových podmínkách dosáhl čínský dovoz a vývoz do států podél Hedvábné stezky a námořní Hedvábné stezky 6,3 bilionu čínských yuanů, což se zvýšilo o 0,6 %. Z toho vývoz činil 3,8 bilionu yuanů a zvýšil se o 0,7 %, a dovoz dosáhl 2,4 bilionu yuanů a zvýšil se o 0,5 %.

Gao Hucheng oznámil, že čínské podniky už založily 56 zón pro ekonomickou a obchodní spolupráci ve více než 20 státech podél Hedvábné stezky a námořní Hedvábné stezky. Celkové investice přesáhly 18,5 miliardy amerických dolarů, což přineslo daňové příjmy v hodnotě 1,1 miliardy amerických dolarů a 180 tisíc nových pracovních míst.

 

 Předešlé

Vlak nám ujíždí po Hedvábné stezce a Schwanzenberg se Štětinou se tlemí

AIIB - rychlík na Hedvábné stezce nabírá rychlost a my jsme totálně ...