Proč posílá Izrael do války piloty, kteří zbaběle utíkají při prvním výstřelu syrskými zastaralými protiletadlovými dvoustovkami? Jak mohou se zbabělou izraelskou armádou USA spolupracovat?

 

A hlavně, jak zareaguje izraelská vláda na zbabělost izraelských pilotů?

Syrská protivzdušná obrana omylem sestřelila ruský vojenský letoun Il-20. Za ruským strojem se totiž kryly izraelské stíhačky, které ostřelovaly cíle v Sýrii. Podle představitele USA, s nímž mluvila televize CNN, sestřelila ruské letadlo syrská protivzdušná obrana, která spustila proti izraelským raketám mohutnou palbu. Další americký představitel potvrdil CNN, že na Sýrii zaútočil Izrael.

Letoun sestřelil syrský systém protivzdušné obrany S-200, které Rusové režimu Bašára Asada dodali před několika lety. „Izraelští piloti se skryli za ruský letoun a tak ho vystavili palbě syrské protivzdušné obrany,“ uvedlo ministerstvo s tím, že Il-20 je pro rakety „viditelnější“, takže ho zasáhly a poslaly k zemi.

Moskva obvinila Izrael, že velení ruského uskupení v Sýrii předem nevaroval a uvědomil ho „méně než jednu minutu před úderem, což neumožnilo stáhnout ruský letoun do bezpečí“.„V důsledku nezodpovědného chování izraelských vojáků zemřelo 15 ruských vojáků. To naprosto neodpovídá duchu rusko - izraelského partnerství,“ vzkázal mluvčí ruské armády Igor Konašenkov.

 

Zbabělost není zrovna dobrou vizitkou izraelské armády vstříc zastaralým systémům ruských protiletadlových  dvoustovek. Jak by se zachovali naši letci v pozici dohodnuté na mezinárodní úrovni?

 

Rusko označilo izraelské chování za nepřátelský akt. Židovský stát přitom měl s Moskvou až doposud dobré vztahy, napsalo Aktuálně.cz