Odborníci, kteří z Ruska přiletěli do Venezuely dvěma letadly už mají výsledky. Pro mnohé to překvapivé není, USA zuří, protože bez ruské logistiky a techniky by to stěží Venezuela odhalila. Kybernetické útoky byly vedeny z USA.

 

Mezi zatčenými je Otoniel Ramos Sanchez, bývalý ředitel automatizace, technologie, informační a telekomunikační na jedné z dceřiných společností  elektrické korporace CORPOELEC v bolívarském státě, kde elektrické problémy s blackauty  vznikaly.

„Vyšetřování týkající se kybernetických útoků v Guri na hydroelektrickém komplexu pokračují,“ řekl Rodriguez novinářům. „Sanchez byl obviněn a ve vazbě dal informace o dalších spolupachatelích.“

Venezuelská vláda tvrdí, že původní elektrický výpadek 7. března trvající po dobu pěti dnů byl součástí sofistikovaného kybernetického útoku proti automatizovanému systému elektrárny Guri pocházející z amerických měst Houstonu a Chicaga.

Druhý útok 25. března má na svědomí ostřelovač, který  způsobil výbuch a požár v Guri Dam v rozvodně. GURI Dam v současné době dodává přes 70 procent Venezuely elektřiny. Prezident Maduro obvinil Spojenén státy z terorismu.

Kromě pěti zatčeních Rodriguez uvedl, že dalších čtrnáct lidí bylo zapojeno do útoku a jsou v současné době hledáni policejními orgány.

Mezi jmenovanými podle ministra jsou Julio Acuña Núñez, který  uprchl do USA, Ramon Garcia, který údajně žije ve Španělsku, a Miguel Angel Freitas, který pracuje pro kybernetickou firmu v Kolumbii. Rodriguez dále jmenoval  "Ježíše" Landoniho, který prohlašoval, že opustil Venezuelu už  8. dubna  do Spojených států a v současné době žije v domě úředníka z Air Force USA. Landoni měl na starosti bezpečnost v areálu v době výpadků Guri.

„Je podána žádost k Interpolu na zatčení osob zapletených do útoku na elektrárny,  žijící v USA, Kolumbii a ve Španělsku,“ informoval Rodriguez. (Těžko je ale USA vydají)

 

Elektrická síť v blízkosti ‚trvalé rovnováhy‘

Venezuelská rozvodná síť má velké problémy a Maduro to nepopírá. Ruští specialisté však zjistili, že objednávky na obnovu zablokovaly USA, a ač už Venezuela poslala peníze, i ty zůstaly v USA či Velké Británii. Zajímavé ale je, že okolní státy poslaly odborníky nyní Venezuele na pomoc a rozvodná síť se pozvolna stabilizuje. Kdyby byla v tak strašném stavu, jak tvrdí USA, soustava by se musela při výpadcích zhroutit, což se ale nestalo. Vypínáním a přepínáním v rozvodných sítích se daří opravy zvládat, ale lidé stále více nadávají na USA, protože mají problémy s potravinami, které se kazí. Navíc je část Venezuely závislá na čerpání vody a při výpadcích trpí mnoho lidí. (Prý se na obnovu nabídlo i Japonsko. Zda spolupracuje s Ruskem se ale neví)

Ministr Rodriguez tvrdí, že systém začíná být mnohem stabilnější a je „blízko k dlouhodobé rovnováze.“

 

Rusko poukazuje prstem na USA

Ruské úřady pomáhají při vyšetřování dvou hlavních výpadků, a uvedly tento týden, že souhlasí s tvrzením venezuelské vlády, že vláda Spojených států stojí za výpadky. Fomin také obvinil Washington z  výcviku násilníků z protivládních teroristů a uplatňování ekonomického tlaku prostřednictvím jednostranných sankcí. Je však přesvědčen, že útoky budou neúspěšné, a jen „sjednotí více lidí kolem venezuelské vlády.“