Západ zuří a běsní, američtí a evropští generálové a stratégové šílí: když na Rusko zaútočili v roce 2014 ekonomicky, guvernérka Nabiullinová (RCB) totálně devalvovala rubl dle ceny ropy a Rusko si vytvořilo naopak zásoby peněz na horší časy, zatímco americké břidlice se zhroutily.

 

Další strategický tah byl obrat z dolarů na zlato

I když se mnozí vysmívali, že zemědělství se zhroutí, bude hlad a za devalvovaný rubl si Rusové na západě obilí nekoupí, opak je pravdou, Rusko se stalo největším nikoliv dovozcem ale vývozcem obilnin (pšenice v nejvyšší kvalitě) na světě a propojilo s Čínou technologický výzkum.

To ale nebylo vše. Byl rok 2018 a agentura Bloomberg napsala: Červencovým nákupem 26,1 tuny vzácného kovu dosáhl ruský zlatý poklad podle Mezinárodního měnového fondu hmotnosti 2170 tun. Jeho hodnota dosahuje 77,4 miliardy dolarů, tedy v přepočtu více než 1,7 bilionu korun. Více zlata během jediného měsíce ruská centrální banka nakoupila naposledy v listopadu loňského roku. Země se během letošního roku (2018) postupně zbavila také více než 80 procent amerických bankovek a dluhopisů. Podle ekonomů se tak snaží zmírnit dopady hrozících tvrdých sankcí. „Zlato je stoprocentní ochrana před právními a politickými hrozbami,“ řekl podle Bloombergu víceguvernér ruské centrální banky Dmitrij Tulin. „Od Putina je to velice chytrý tah,“ myslí si autor investičního serveru Strategic Inteligence Jim Rickards. „Rusko čelí finanční válce. Zbavují se amerických dolarů a úspory přesouvají do zlatých rezerv. Díky tomu budou izolovaní od dopadů amerických sankcí.

 

Byl rok 2019 a agentura Bloomberg napsala

Hodnota ruských rezerv zlata letos stoupla o 42 procent.  Zlaté rezervy Ruska za poslední desetiletí stouply více než čtyřnásobně, protože země se snaží rozšířit své rezervy mimo dolarová aktiva. Na celkových rezervách země se zlato nyní podílí 20,7 procenty. V letošním roce zatím podle posledních údajů koupila centrální banka zhruba 106 tun zlata. Ve srovnání s dalšími zeměmi  Rusko koupilo letos nejvíce zlata.

Je 4. srpna 2020: Den, kdy se spotová cena zlata poprvé usadila nad 2 000 USD za trojskou unci

Zlato se v úterý poprvé na konci dne obchodovalo nad 2 000 USD za trojskou unci.  Bank of America Global Research zvýšila 18měsíční cíl pro cenu unce zlata na 3 000 USD. Zlatu svědčí balík fiskálních opatření v USA, který USA ještě více zadluží, a tedy ještě více znehodnotí americký dolar," vysvětlují ekonomové.

A Putin řádí nejen se zlatem

Pokles ceny ropy je však částečně způsoben ruským rozhodnutím, že nebude dodávky omezovat, a proto v dubnu Sharps Pixley spekuloval, že to může být částečně zaměřeno i proti americkým producentům ropy z břidlic, pro které jsou současné ceny ropy devastační. Celkově však ruská politika centrální banky spočívající v navyšování zlatých rezerv prakticky každý měsíc po dobu alespoň deseti let nyní vypadá, že se vyplatí, zejména pokud dojde na předpovědi, že cena zlata vzroste, jakmile se svět ponoří do recese. 

Je srpen, cena zlata pokořila hranici 2000 dolarů za za troyskou unci a Putin opět dokázal, že je král. Připomeňme si, že ještě v roce 2000 po Jelcinovi bylo Rusko prakticky bankrot a západ s Polskem už si porcoval svou kořist: ruské bohatství. A příchodem Putina ostrouhali. Ta nenávist, co z toho vznikla už nikdo z nich netají.

 

Ještě na starém Pařátu jsme psali - a mainstream se smál, zatímco cenzoři úpěnlivě psali o dezinformacích

 

Den, kdy se zhroutil americký sen – dramatický světový převrat nastal

De-dolarizace je spuštěna! 1. dubna 2015 a není to Apríl!

 

31.3.2015     den, který bude v dějinách našich dětí a vnoučat.

31.3.2015     den, kdy po dvousetleté nadvládě dolaru se mění svět

Reakce na další si můžete dohledat - přitom to vyvrátit nedokáží mimo nenávisti

Nejmocnější muž planety Putin přitvrdil a zasadil USA smrtelnou ránu.