Tyto hoaxy nikomu nevadí? Proč Chovanec (ČSSD) a Jurečka (KDU-ČSL) neřeknou pravdu? Protože se jim to před volbami hodí a oni nás jakoby ochrání? Co píše expert Realistů?

Je zajímavé, jak moc jsou média a lidé v naší zemi fascinováni problematikou potravin, a jak málo se přitom o souvislostech s cenami, používanými technologiemi či platnou legislativou ve skutečnosti ví. Například takové ceny másla.

O nich se každodenně píše nejméně měsíc, v poslední době pak v podobě tezí o nedostatku másla před Vánocemi a zdražení pečiva. Obojí jsou přitom téměř poplašné zprávy. Pokud se týká nedostatku másla, pak reálně jde o permanentní recyklaci jedné původní informace vypuštěné do mediálního prostoru dánskou společností Arla Foods. K tomu je však třeba říci, že uvedená firma je družstevní společnost vlastněná zemědělci, v jejichž zájmu jsou vysoké ceny másla, protože díky tomu mohou kasírovat vyšší tržby za mléko. Jde tedy o lobistický údaj fakticky na bázi „přání otcem myšlenky“, než o skutečnou realitu. Pokud se pak týká zdražení pečiva, bylo by, zdá se, žádoucí připomenout, že do běžného (obyčejného) pečiva a konzumního chleba se máslo nepřidává. Takzvané jemné pečivo nebo dorty cena másla ovlivnit může, větší vliv ale bude mít nižší kvalita o objem obilí z letošní sklizně a rostoucí inflace zdražující veškeré náklady na produkci čehokoli. A vůbec pak nejvyšší rostoucí mzdy. Pekárenské zboží tak skutečně podražit může, ale v případě běžného pečiva (rohlíky a housky) a chleba to kvůli máslu nebude.

Petr Havel

https://www.facebook.com/Petr.Havel.agrarni.analytik/posts/1856140794701935

 

A co na to "expert státu" ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce Martin Klanic?

Pokud jde o ceny másla, tak by občané neměli propadat panice. „Máslová panika je dle mého zbytečná. Zbytečná je ze strany spotřebitelů, kteří se snaží narvat mražáky, protože mají strach, že máslo nebude, nebo že bude stát osmdesát korun.

zdroj zde

 

 Samozřejmě se toto může dít, pokud Evropská unie vyplácí dotace na snižování produkce, aby následně tento zločin změnila na návrh vyplácení dotací na zvýšení produkce. A panika je na světě, pokud to někdo zneužije.