Takže zatímco Rusko a Čína akcelerují vzdělání, nejlepším z nejlepších dávají nejlepší vzdělání, my jdeme "mazaně" opačnou cestou. Těm nejlepším chlapcům snižují ženy soudružky evropské učitelky ve školách známky až o dva stupně, na vysoké školství se musí dostat až devadesát procent většinou nenadaných dívek, které by za komunistů byly maximálně švadleny či prodavačky, máme skvěle propracovaný multikulturalismus, inkluzi a gender, ale jaksi vlak ekonomický nám stále rychleji ujíždí. Stavíme sklady, mezisklady a montovny, HDP je založeno na průtokovém ohřívači koruny bez přidané hodnoty a školsví vyhlašuje soutěže o nejblbějšího politologického žáka Evropských hodnot!

 

Nemáme lékaře, zubaře, strojaře, inženýry a programátory, ale máme politology, tiskové mluvčí a obsluhy skladů.

A zatímco skvělý programátor vyroste z nadaného chlapce po cca deseti létech, my vymysleli gender programátorový rychlokurz pro dívky jak se stát programátorkou rychle a zběsile za půl roku.

A máme Jakuby Jandy, Jourové a Evropské hodnoty.

Idiotismus vítězí.

 

Málokdo ví, kdo byl původcem obrovského raketového zrychlení, dnes známého pod heslem: reaktivní motor, který jediný dokáže vyvinout sílu k opuštění planety Země přes hranici husté atmosféry. Je jím geniální Rus -  Konstantin Eduardovič Ciolkovskij. Mechanikou těles s proměnnou hmotností se podrobně zabývali vědci koncem 19. století a v roce 1898 nakonec K.E.Ciolkovskij odvodil základní rovnici reaktivního raketového pohybu. Samozřejmě musel umět skvěle matematiku a fyziku.

 

 Ciolkovského kosmická loď

Kresba

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Rusko nyní

Moskevská státní univerzita otevřela Ústav teoretické a matematické fyziky

 

Nový ústav teoretické a matematické fyziky (ITMF) začal pracovat na Moskevské státní univerzitě Lomonosova.

Nové oddělení MGU se bude zabývat výzkumem a výukou specialistů v oblasti základního výzkumu odvětví fyziky.Podle univerzity se ITMF zabývá teorií strun, kvantovou gravitací, teorií kvantového pole a dalšími souvisejícími směry. V září zahájí ITMF a Fyzikální fakulta magisterský program „Kvantová gravitace a matematická fyzika“.

Do čela institutu byl uveden Arkadij Cejtlin, ruský a britský fyzik, jeden z největších světových specialistů v teorii superstrun a teorie polí. Ústav byl otevřen za pomoci Nadace pro rozvoj teoretické fyziky a matematiky "Bazis".

 Celkem 11 absolventů Lomonosovy univerzity získalo Nobelovu cenu.

 

Česká republika nyní

My jdeme jinou cestou. Rušíme opět matematiku, stačí, když bude gender, multikulturalismus, 100% dívek VŠ a kulaté razítko. Máme opět stejné žaludky a budou i gender platy. A hlavně inkluze. Pád země české (a západní ekonomiky) je zaručen.

Odstoupit od zavedení povinné maturity z matematiky, kterou by měli středoškoláci skládat nejpozději od jara 2022, navrhují piráti. Podle nich by vedla k růstu neúspěšnosti maturantů. Chtějí také, aby se střední vzdělání uznávalo i studentům, kteří školu dokončí, ale maturitu nezvládnou. Ústní a písemná část zkoušek by se podle nich měla přesunout na úroveň škol, jak to navrhuje i ministerstvo školství. Piráti také chtějí, aby by se začalo uznávat střední vzdělání po vystudování čtyřletých oborů i těm studentům, kteří u závěrečných zkoušek neuspěli.

 A jak to funguje?

V Rádle mají nejlepší školu. Děti si v této škole samy určí, kdy a co chtějí vědět. Liberecká Sudbury škola funguje už čtvrtým rokem v pronájmu v Chrastavě. Kvůli stále většímu zájmu rodičů o unschooling (svobodná škola, kdy sám vzdělávaný si určí, co a kdy se chce naučit -) se ale už potřebuje rozrůst. Škola proto koupila na Rádle pozemek a žádá o územní rozhodnutí. Ještě letos chce začít stavět.  „Děti nejsou zatížené přemírou látky, kterou by stejně zapomněly. Nikdo je do učení nenutí. Nestresují se. Na školu se vyloženě těší a když není, jsou smutné. To, co tady nepochytí, se dokážou velmi rychle doučit, až to budou potřebovat třeba na přijímačky. Prostě si mohou hrát a chvíli před zkouškou dostanou návod, jak dostat razítko: skvěle zvládnuto.
Je to takový plzeňský rychlokurz: zatímco většina na východě (někde i u nás) se studuje 18  let, těmto stačí týden a stanou se z nich třeba profesoři. I inkluze se tím zvládne snadněji...

 

Prostě západ a my se dal cestou, kdy budou všichni s razítkem na úrovni VŠ, ale málokdo bude umět číst a psát.

Statistiky: uvádí se 32 milionů negramotných Američanů s odkazem na americké ministerstvo školství a Národní institut gramotnosti. 

Polovina dospělých amerických občanů neumí přečíst knihu napsanou jazykem na úrovni osmé třídy.

V žebříčku zemí s funkčně negramotnými obyvateli pak Spojené státy zastávají čtvrté místo hned za Chile, Tureckem a Izraelem. Následují je Španělsko, Belgie a Slovinsko.

 

 Šok? Ono se prostě v mainstreamu o tom nesmí říkat a psát.

 

 
 

Leninovu heslu učit se, učit se a učit se se mnozí smáli. Prý stačí dát holkám samé jedničky a pak jim dát vysoké platy. Perpetuum mobile nás zachrání. Ekonomické. Ale ono to nefunguje. Volná soutěž je základem, nikoliv gender a OP Erasmus+. A tak si alespoň tiskneme eura a dolary, zatímco Rusko a Čína kupují zlato. My se ho "mazaně" zbavili.

To je ten zázrak po vstupu do Evropské unie. V roce 2004. A bude... Jak?

 

 P.S. Mimochodem, víte, že jsme za komunistů vymýtili negramotnost, epidemie a měli nejzdravější potraviny v Evropě? (Díky normám)