Vynechme předsudečnou nenávist mainstreamu, výkřiky protitrumpovských rádoby expertů za státní peníze, odpoutejme se od předsudků a pojďme se podívat na dřeń faktů.

 

Co vlastně převratného udělal prezident Donald Trump?

Vtip (pouze chronologií jako paradoxem) je v tom, že Trump se inspiroval Ruskem a Putinem. A Putin se inspiroval AMERICKÝM systémem Skota Adama Smitha z devatenáctého století a stačí si přečíst jednoduché, ale trefné francouzské povidky Bastiatovy, převedené prakticky učebnicí ekonomiky "Bohatství národů" onoho Skota do ironických pamfletů.

Abychom se dostali k prezidentu Trumpovi, musíme začít Ruskem

Málokdo totiž přes masívní a stupidní propagandu tuší, že ruský systém je "kapitalističtější" než americký. Že pravicoví prezidenti jako Bushové (o Obamovi ani nemluvě) ústy vykřikovali proti komunistům, ale ve skutečnosti budovali socialismus, přerozdělování, dotace, a zvýhodnění těm, co jim pochlebovali.Nejen v USA, ale v celém světě. A pak tam dodali raketové základny. "Mírové" prý. Teoreticky myšlenku rovné daně zpracovali počátkem 80.let ekonomové Stanfordské univerzity Robert Hall a Alvin Rabushka a ve finální podobě zveřejnili ve své práci The flat tax z roku 1985. V praxi tato událost ještě v 80.letech ovlivnila v USA hospodářskou politiku Ronalda Reagana v rámci snižování daní, v polovině 90.let byla použita v návrhu daňové reformy v rámci volební kampaně prezidentského kandidáta Steve Forbese a republikán Dick Armey dokonce předložil ve Sněmovně návrh zákona o rovné dani. Do Kongresu se ale k hlasování o jeho schválení nikdy nedostal. 

Rovnou daň ale oprášil prezident Putin

Když bylo Rusku po Jelcinovi nejhůř, podařilo se Putinovi vytvořit robusní, ale hlavně přehledné daně s nízkou rovnou daní 13%, Ta pointa spočívá v tom, že jsou daně zdánlivě menší, ale natolik přehledné, že výběru nikdo neunikne: nedá se optimalizovat jako v západní Evropě, kde je tolik optimalizačních výjimek, že nakonec nejbohatší platí nejmenší daně a navíc jinde. (Google budiž výstrahou). Samozřejmě v Rusku je systém rovné daně na hony vzdálen návrhu "The flat tax", přesto je v mnohém kapitalističtější, než americký.

A tak paradoxně Trump navazoval na Putina

Je to jako s tou písničkou Pepy Nose "Země je kulatá": když jdeš pořád na východ, příjdeš ze západu, když jdeš pořád na západ, příjdeš z východu...

 

Neboli celé volební období se snažil Donald Trump vrátit USA zašlou slávu z dob kdy volný trh nesvazoval podnikatelům ruce a až do války dominovaly ekonomickou silou a nejkvalitnějšími výrobky na světě, než začaly nakupovat asijský šunt a výroba se přenesla do států s nejnižšími mzdami. To sice vypadalo krásně, ale když nic neděláte, snadno bohatství prošustrujete a přesně to se stalo americkému lidu, když ho navíc zužují tlupy, které jsou údajně diskriminovány, ale slušné práce se štítí a rabují, kudy chodí.

Takže úpadek této dvěstě let hrdé mocnosti už byl za prezidentů Bushů, ale teprve nyní se ukázalo, že král je nahý. A Trump dělal vše možné i nemožné, aby americkému lidu pomohl na nohy. Je potom jasné, že slušní a pracovití lidé volí Trumpa, ti, co se spolehají na sociální dávky a socialismus budou volit Bidena. Kolik je kterých se uvidí, snad ještě je v USA víc slušných a pracovitých, než opak.

Je to popsánu zde, takže bychom se opakovali:

Ekonomika USA a nečitelný, nevypočitatelný prezident Trump. Skutečně? Jak pro koho...

 

 A kritizovat ho za mnohé, kdy se nakonec častokrát ukázalo, že měl jiný názor a tajné služby či justice si zvykly na zaběhnuté pořádky a mnohé se snažily Trumpovi zablokovat - viz migranti z jihu, kteří pak kradou a potulují se po ulicích. Navíc nikdo z nás nezná podrobnosti.

Takže další období pod Trumpem by pro USA muselo být výhodou, a zda je či není arogantní je v této funkci bezpředmětné. Nechme se překvapit.

 

Související

Budete v šoku: mají větší plat Rusové, nebo Američané? Ekonomické porovnání v roce 2018