Reportáž psaná na oprátce Václava Havla: kdo jsou skuteční komunisti? KSČM, nebo dnešní zvrácená parta, která do škol a školiček opět pustila politické zvěrstvo a lidé se už smějí, že je to politické porno? Nebo častěji nadávají na šmejdy, co lidem opět lžou. Zrcadlově.

 

Byl jsem se podívat ze zvědavosti na náměstí Václava Havla, kde jsou vystavena fota ze 17.listopadu 1989 a byl jsem v šoku. Bylo tam liduprázdno, což jsem chápal. Nikoho to už nezajímá. Žádný masakr tam nebyl a když dnes vidíme, co se děje v Katalánsku a zavírání politických vězňů, tak sedmnáctý listopad byla komedie. Až na odchod totalitní vlády, která už nevěděla, kudy kam. Že k plakátům přicházely povinně školy jako my za bolševika a museli jsme očumovat busty Lenina a Stalina a dnes zase Havla je velice, velice trapné. Návrat zpět do totality a přitom na nás veřejnoprávně řvou, že je svoboda a politika do škol nepatří.

 

Ale když jsem viděl, že tam chodí i školky a na mé dotazy slyšel nešťastné odpovědi, že musí, že na příkazy "shora" a pani učitelky se s hrobečky Havlů a studentů musí nějak poprat, byl jsem na mrtvici: toto jsme vážně chtěli, když jsme protestovali celá léta proti bolševikům? Kdo nařídil školám a školkám, aby povinně navštěvovaly hrobečky Havlů a studentů a dělaly z nich další Leniny a Staliny včetně kultu osobnosti?

 

A pak veřejnoprávní Jílková ječí, jaká je u nás svoboda: svobodně naženeme školičky a možná i jesličky ke hrobečkům Havlů a studentů.

 

A když jsem zaslechl holčičku před Redutou, kde je šaškárna jak u hrobu neznámého vojína zastřeleného německými nacisty, jak se ptala: "A tady je hrobeček Václava Havla a studentů?" Opět se mi zaťaly pěsti jako mnohokrát při protestech na "Palacha a 21.srpna.

Poslední bitva vzplála, dejme se na pochod. A korouhvička se otočila z východu na západ. (Jedna ze školiček na Národní u Reduty, která hrobečky navštívila)

Věřil jsem, že tato zvěrstva se už nevrátí. Jak hluboko jsem se mýlil. Víkendová šaškárna a Milion chvilek se opět blíží. To zase bude projevů...

 

Svatý obrázek: rozjímání Václava Havla
Na naší generaci zase z Letné čuměl Stalin - dějiny se opakují.

P.S. Nevím, co je příkaz shora, zda povstali noví angažovaní soudruzi ředitelé, ale vzhledem k tomu, že politická svazácká neziskovka "Člověk v tísni" působí oficiálně na školách, musí být za toto zvěrstvo zodpovědný ministr Plaga. Nebo ať to prošetří! Z Ruska už je vyrazili, protože to není státní instituce, i když poskokovi a ministrovi z leknutí Petříčkovi přeskočilo a za stát se angažuje. Chce politiku do škol.