Proč někteří tak šílí z hysterického dítěte Grety, která je tváří "klimatické miliardové loby", když my zažili skutečné, nefalšované dětské hnutí květin? Je konec roku 2019, zkuste trochu s nadhledem. A i když byly zadrátované hranice, neposlouchali jsme snad nadšeně skladby z Woodstocku, nenosili barevná trička namáčená do barev a svazovaná před uschnutím provázky pro efekt za zády s hudbou Led Zeppelin a Carlosem Santanou?

 

Rock - rok 1969 a žádné častušky: kapela na Woodstock 1969

 

Jistě, hnutí hippies se u nás tolik neprosadilo, ale nikoliv proto, že by nás komunisti mohli zastavit, i když se to dnes tvrdí. Ale čistě proto, že zde nebyla kultura otevřených kapel na volném prostranství, nebyla aparatura a hlavně nebylo a není místo, kde by se sešlo tolik lidí, že by nakonec půl milionu lidí nic neslyšelo ani nevidělo jak byli daleko, jak psal tenkrát americký tisk. Upřímně, když se Woodstock rozjel do obludných rozměrů, ani místní v USA už nejásali. Ale i u nás se rozjel svět sálových kapel ač se po roce 1968 tvrději tlačilo na české texty a na to dojelo i pražské Flamengo s Mišíkem. Jejich hlavní náplní byly skladby Santany a podobných jihoamerických kapel a Kainarovy texty to nezachránily. Tlak komunistů byl velký. Ale ti, co to dokázali přetavit do kvalitní "české" tvorby jako Radim Hladík, či slovenské jako Průdy s Pavolem Hamelem, Zelenáči s Michalem Tučným či dokonce Collegium musicum s excelentním Mariánem Vargou si cestu prošlapaly.

 

I my jsme měli své idoly

 

(Mimochodem všimněte si oblečení diváků - kluků a holek i na západě, a našemu se z tehdejší doby vysmíváme. V čem se lišilo?)

Ale zpět ke gretomanii a hippies

Rozdíl zde přece jenom byl. Zatímco Greta je reklamní loutka průmyslových loby globálních oteplovačů, hippies vznikly spontánně na protest proti konzumní společnosti už i dnes tak známé u nás: vrhání se do obchodů a šílení ze zbytečných nákupních horeček, povinných vánoc a klišé. Gretino dětství zneužívá neukojená maminka a tatínek z touhy být viděn a v okamžiku, kdy se najde zase jiná tvář, zneužitá holčička se zhroutí, zatímco hippies byly prostě miliony mladých lidí, kteří si prožili své románky a až na jednu část, která propadla drogám, většině zůstaly krásné vzpomínky.

 https://www.flashingonthesixties.com/uploads/6/9/1/0/69102475/s976174158228325743_p1020_i1_w640.jpeg

Mimochodem, už i otec Grety příznává, že je na učení neschopná a vyšinutá

„Tancuje, hodně se směje, máme spolu hodně zábavy,“ řekl otec. Přiznal, že jeho dcera trpěla před tím, než začala stávkovat za klima, tři nebo čtyři roky depresemi: „Přestala mluvit, přestala chodit do školy.“ Pravil, že „nejhorší noční můrou pro něj jako pro rodiče“ bylo, když Greta odmítala jíst. Dodal však, že se obává „nenávisti“, které jeho Greta čelí. Uvedl, že od té doby, co začala školní stávku za lepší klima, čelila jeho dcera nadávkám od lidí, kteří „nechtějí změnit“ svůj styl života, aby zachránili životní prostředí. Dodal, že se zejména obává „falešných zpráv, co si lidé o ní vymýšlejí, nenávisti, kterou vytvářejí“.

Pan tatíček jaksi nechce přiznat, že páteční flákání a bordel dětí irituje mnoho slušných otců a nejraději by jim dali pár facek, což je logické. Nikdo nechce mít děti flákače a lemply. Tedy slušný otec a matka. Jenomže nechápe, že Greta je těžce poškozená a až jí budou tikat biologické hodiny, bude pomýšlet na sebevraždu!

 

Samozřejmě, byla zde tuhá normalizace, ale pouze politická

My měli své kluby, dokonce nejlepší v Dětském domě klub "Sluníčko" na Můstku či v Redutě, další chodili do klubů vysokoškolských kolejí na Strahově. A poslouchali jsme stejné věci jako naši vrstevníci v USA či Británii. To prostě zastavit nešlo a pláč zdrogované party kolem Plastic People jenom nahrával komunistům: ti magoři šli krásně zneužít jako odstrašující příklad, kdy feťáci vytřískávali okna, lámali stoly a židle a lidé z nich měli skutečný strach jako z dnešních rowdies na Spartě či v Ostravě. A s prominutím kecy Václava Havla a Plastiků jací byli chudáci prostě není pravda. My, kteří jsme chtěli svobodu a byli odkojeni kvalitní hudbou jsme prostě pro ně měli pouze pohrdání. Společnost, která se rekrutovala z lidí, kteří se podobali dnešním "smradlavým" bezdomovcům. (Tím nechci říct, že přímo Havel či Plastici. Píši o společnosti bezdomovců, nemytých a zarostlých, která se kolem nich rekrutovala a komunisti na nich ukazovali, kam by to dospělo) Proto to bylo snadné. Stačí dnes nasednout do tramvaje kde jsou bezdomovci a polovině se zvedá žaludek. I bez komunistické propagandy. A tenkrát to bylo stejné.

Takže hippies přišli a odešli, Greta přišla a odejde a svět se točí dál. Všechno už tu jednou bylo...