Již vzhůru psanci této země. Proč to zavádíme? Protože na to jede celý zkostnatělý, zaostalý západ a přece se nebudeme učit od Ruska. To ponížení. I když násobné upgrade ze starého vehiclu nový závodní vůz neudělá. A už to údajně stálo přes 75 miliard korun. Už chápete, proč Rusko nasadilo vražedné tempo a Evropa s Amerikou pouze hrozí pěstičkami?

 

 

Je to děsivé: na úřadech běží šílená školení, Maláčová vyhrožuje a zaměstnává tisíce lidí ze soukromé sféry, kteří státní nejsou, pouze najatí pro státní správu a vše se slévá v šílenou frašku a blamáž ČSSD. Nebo dokonce České republiky. I banky, pojišťovny a všechny další instituce šílí.

 

 Teď už máme, co jsme chtěli...

Systém SAP mySAP™ ERP

Systémy ERP se vyvinuly ze staršího softwaru určeného pro výrobní podniky, zkratky po sobě následovaly takto : MRP (70. léta) -> MRP II (80. léta) -> ERP (90. léta).  Výhrady se stále opakují: je to moc složité na pochopení i na obsluhu, příliš drahé, uvedení do provozu (implementace) je velmi pracné a trvá neúměrně dlouho, funkce systému jsou omezené, uživatelé jsou s nimi nespokojení, celkové přínosy ERP nenaplňují očekávání a nedají se měřit nebo jen obtížně. Než se s novým systémem může začít pracovat, musí se jeho databáze naplnit spoustou dat, musí se navrhnout, které jeho funkce se budou využívat a jak, a všichni uživatelé se musí náležitě vyškolit. Síla ERP závisí na pečlivém zaznamenávání tisíců jednotlivých transakcí, nebo událostí. Lidem se zdá, že vyžaduje „zbytečně“ moc údajů, a že práce s ním je mnohem komplikovanější než s jejich starými systémy. Prostě pomalé, težkopádné a přes množství upgrade zastaralé.

 

Supermoderní ruský blockchain - ethereum

Виталий Дмитриевич Бутерин ; narozen 31. ledna 1994 Kolomna, Rusko

Info: Autorem platformy Ethereum je Vitalik Buterin z Ruska, který koncept poprvé představil koncem roku 2013. Buterin sice odešel s rodiči do Kanady, ale jako dnes mnozí jiní i on se vrací k Rusku a pomáhá rozjet dříve zaostalý stát. A rozhodl se předat ekonomický a politický význam podniku Ethereum pro své rodné Rusko, což učinil, když se setkal s Vladimírem Putinem 2. června 2017 na Mezinárodním ekonomickém fóru v Petrohradě (SPIEF). Ruský prezident uvedl, že „podporuje myšlenku navázání vztahů s možnými ruskými partnery“. Tam se rozhodlo. že "blockchain - ethereum" nebude v Rusku základem pro kryptoměny, ale pro neuvěřitelné zrychlení finančních transakcí, kontrol, a operací státních institucí neboli jakoby systém SAP - ERP, avšak neuvěřitelně výkonnější, rychlejší a jednodušší a lze s tím provádět vše. Asi jako kdybyste porovnali sálový počítač  s děrovanými štítky kolem roku 1985 a dnešní výkonné malé počítače. Takový je rozdíl mezi SAPem zavádějící dnes do státní správy u nás a blockchainem - ethereum v Rusku.

 

Příklady využití blockchainu

Jaké konkrétní výhody přináší blockchain v porovnání s tradičními databázemi? Popravdě je jich opravdu hodně. Já jsem pro zjednodušení vybral dvě:

  1. decentralizovaná a sdílená kontrola
  2. nezkorumpovatelnost a nezměnitelnost záznamů 

WWW, bitcoin a ethereum

Pokud je síť decentralizovaná a dostatečně otevřená pro všechny, zbývá již jen krůček (dostatečný network efekt), aby se stala novou veřejnou službou, podobně jako se to stalo internetu a WWW. Pro příklady nemusíme chodit daleko, bitcoin jako „internetové peníze“, ethereum jako jednoduchý světový decentralizovaný superpočítač.

Zápisy v katastru nemovitostí

Zapsat data do (veřejného) blockchainu je podobné jako vytesat je do kamene. To je užitečné, například pokud jde o zápisy v katastru nemovitostí (BenBen, Bitfury, Velox.re), které umožňují eliminovat podvody (neoprávněné nakládání s nemovitostmi, zpronevěry finančních záloh – platbu je možné zahrnout rovnou do smart kontraktu) a snížit celkové náklady na zápis a provoz databáze.

 Třeba v České republice, kde jsou podvody s pozemky a nemovitosmi stále pod útoky šmejdů na důchodce, by se tento systém náramně hodil. Ale přece se nebudeme učit od "zaostalého" Ruska. My máme skvělý západ...

 

A perličky na závěr.  Guvernérka RCB Nabiullinová už v roce 2017: Ruská centrální banka již nasadila blockchain, na kterém je založeno Ethereum. Do projektu se zapojily největší ruské banky. Vlad Martynov, poradce The Ethereum Foundation, neziskové organizace: „Pokud jej Rusko zavede jako první, získá podobné výhody, jako měly západní země na začátku internetové éry!“. A Rusové to spustili.

A odpověď České republiky? Zavádí padesát let starý SAP, mnohokrát upgradeovaný, pomalý, těžkopádný, administrativa šílí, lidé šílí, instituce šílí, školení stíhá školení a Rusové se nám smějí. To jsme dopadli. A tak ještě zrušíme matematiku na školách. Blbé děti je naše budoucnost. Tož vzhůru do třetího tisíciletí. Ale máme gender. A 65% děvčat na VŠ...

 P.S. Mimochodem, zkuste najít dnes na českém internetu podrobnosti o ruské verzi. Cenzura smazala vše. Skoro. Musíte přejít do americké nebo ruské verze. Prapodivná svoboda slova a demokracie v České republice v roce 2019. Pro to jsme cinkali klíčema?

 

 Odkazy a důkazy

Gastarbeiteři z Ukrajiny a Slovenska: ve skutečnosti je cca 30% nezaměstnanost. Jak za bolševika umělá práce!

 

Rusko zrychlilo a dokonce zdvojnásobilo růst sankce nesankce a šokuje západ odchodem od dolaru!